Sergi Barja, osteòpata Sant Cugat

La lumbàlgia és aquell dolor present a la zona baixa de l’esquena o zona lumbar, i és un problema comú per a moltes persones. De fet és un dels problemes mèdics més comuns i afecta a 8 de cada 10 persones en algun moment de la seva vida, de les quals el 40% patiran dolor crònic o ciàtica com a mínim durant els 6 mesos posteriors a la instauració de la lumbàlgia. És actualment la primera causa de baixa laboral i també la primera de consulta en la clínica osteopàtica.

Pot durar des d’uns pocs dies i setmanes fins als 3 mesos (lumbàlgia aguda), o perllongar-se més temps (lumbàlgia crònica). Al mateix temps també es classifiquen en dos tipus: les orgàniques o inflamatòries, produïdes per una malaltia o trastorn orgànic, i les funcionals o mecàniques, on l’osteòpata resol el bloqueig o trastorn que provoca l’origen del desequilibri que desencadena el dolor. Aquestes últimes representen el 90% de les lumbàlgies.

El fet causant no és només un, sinó que generalment és per l’acumulació de diferents situacions, com per exemple aixecar pesos de forma incorrecta, excés de feina i estrés, tenir una lesió o accident, estar assegut en una mala posició de manera perllongada, tenir una hernia discal, o simplement fer un mal gest.

Tanmateix, els factors que més augmenten el risc de patir lumbàlgia són: tenir més de 30 anys, el sobrepès, dones embarassades, falta d’exercici, estrés o depressió, una feina en la qual s’hagin d’aixecar pesos i fumadors.

La simptomatologia que presenta una persona amb lumbàlgia, serà dolor a la zona lumbar, dificultat o inclús impediment per a fer segons quin gest, i en cas de que hi hagi afectació del nervi o radiculopatia, debilitat i sensació de formigueig que irradia per la cama (ciàtica).

El tractament osteopàtic consistirà, amb tècniques manuals, desbloquejar aquelles zones amb restricció i falta de mobilitat de la columna vertebral, relaxar la musculatura i fascia afectada, i treballar tot el paquet visceral anterior, juntament amb tècniques de mobilització i flexibilització per tornar a recuperar la mobilitat i baixar la inflamació, ja que serà l’objectiu principal. Es produirà per tant, un reequilibri del cos, tenint en compte tota la seva globalitat, on es busca i es soluciona l’origen dels bloquejos i tensions que han portat al cos a no poder adaptar-se, provocant així el dolor i una postura antiàlgica, afectant d’aquesta manera a tot el sistema. Estarà indicat que l’osteòpata recomani l’aplicació de fred o calor, depenent del cas, a la zona de dolor i la realització d’uns exercicis i estiraments suaus, amb l’objectiu de mantenir i consolidar la feina feta a la consulta.

La millor elecció doncs, serà la prevenció, on ajuden les vistes control a l’osteòpata cada cert temps per poder fer un manteniment i d’aquesta manera prevenir la instauració de la lesió.


Sergi Barja

Sergi Barja, osteòpata Sant Cugat